Zamierzam zakupić felgi aluminiowe ATS Twister 15x6,5 ET45 i obawiam się, czy nie będą zbytnio wystawały na zewnątrz samochodu. Obecnie mam felgi stalowe 15x6 ET47 i z przodu koła są już mocno wysunięte. Jak obliczyć ile wyjdzie koło? Normalnie z ET to wychodzi 2mm. Jednak felga będzie szersza i zastanawiam się, czy będzie to miało istotny wpływ. Sama felga wysunie się jeszcze dodatkowo o połowe różnicy szerokości czyli o jakieś 6mm + 2mm, czyli razem około 8mm, jednak opona zostanie ta sama i chyba czoło koła nie powinno się wysunąć więcej niż te 2mm. Sama część opony przy feldze będzie nieco szerzej ułożona, ale góra z beżnikiem pozostanie chyba wysunięta tylko o 2mm???
Czy opona 15/195/65, będzie ok, na feldze 6,5???
Co sądzicie o felgach firmy ATS, czy może leprze AEZ lub Dezent???
Proszę osoby bardziej doświadczone w praktyce o weryfikację mojego teoretycznego rozważania, bo wolałbym nie przeprowadzać eksperymentów za 1500 zł
Proszę o pomoc i odrobinę dyskusji na ten temat.
Dziwie się bo koledzy z forum jeżdżą na 17 felgach 7 cali szerokich i et do 35 i jakoś im za bardzo nie wystaje. A ty się boisz 15 felgę na et 45 dać. Coś mi tu nie pasi z tym wystawaniem. Rozumiem obawy jakbyś miał et 20, ale 45 do 47 to bez widocznej różnicy powinno być.
Dziwie się bo koledzy z forum jeżdżą na 17 felgach 7 cali szerokich i et do 35 i jakoś im za bardzo nie wystaje. A ty się boisz 15 felgę na et 45 dać. Coś mi tu nie pasi z tym wystawaniem. Rozumiem obawy jakbyś miał et 20, ale 45 do 47 to bez widocznej różnicy powinno być.
Samo ET, to nie ma większej różnicy. Jednak mam teraz ET 47 przy szerokości felgi 6 cali, a co będzie jak niedość, że ET trochę mniejsze, to jeszcze felga będzie 6,5 cala szeroka???
Te felgi pewnie będą dobre. Wpisz do naszej wyszukiwarki "felgi aluminiowe" ,poczytaj trochę i będziesz ekspertem od felg.
Bardzo podobne,solidne i niedrogie są felgi enzo X i dostępne jest ET 48 http://www.felgi.pl/felga/250,176/fe...1_6_2009.htmlx
Komentarz